Familie Klinge 

De familienaam Klinge is ontstaan in 1783 in het Drentse Havelte waar de uit Wanneperveen afkomstige Beene Jans  woonde met zijn vrouw Aaltjen Hilberts.  Ze zijn op 2 november 1782 in Wanneperveen in ondertrouw gegaan en trouwden op 24 november 1782 in de Hervormde Kerk in Nijeveen. Beene Jans was van huis uit doopsgezind en Aaltje was Nederlands Hervormd en afkomstig uit Kolderveen.  Na de geboorte en doop van hun 2e kind in 1785 liet Beene Jans zich ook dopen in de Nederlands Hervormde Kerk en deed daar belijdenis.

In die periode had men nog geen officiële achternaam, in het huwelijksregister werd Beene Jans met alleen de namen Beene Jans aangeduid en toen hij werd gedoopt als volwassenen stond er Beene Jans Krikken. De vader van Beene Jans was ook bekend onder de naam Krikke. Het is niet duidelijk waar deze naam vandaan komt. Volgens het Meertens Instituut is Krikke een synoniem van Krukken. Er werd bij het turfsteken wel een zogenaamde kruk gebruikt om het evenwicht te bewaren maar of dit te maken heeft met de achternaam Krikke is niet duidelijk.

Beene Jans en Aaltje gingen wonen in het Drentse Havelte waar 5 van hun 6  kinderen werden geboren. Hun 2e kind Hilbert Beene werd geboren en gedoopt in Wanneperveen.  Naast werken in het veen werkte Beene Jans ook als landbouwer.  

 

Bij de doop van hun oudste kind Jan Beene staat er in het doopregister een andere achternaam : Klinge in plaats van Krikke ook wordt er vermeld dat het kind later is gedoopt omdat de predikant niet aanwezig was. ( dese beyde kinderen zijn agt dagen later gedoopt, omdat hier geen dienst gedaan werd, moetende op dien tijd op eene vacante plaats prediken.). De dominee was destijds Ds Hendricus Dekker. Wellicht is de naam bij de doopaangifte verkeerd opgeschreven of verkeerd verstaan door de dominee en is zo de naam Klinge in het register komen te staan. Bij de doop van de andere kinderen staat er alleen bij Jacob Beene de naam Krikke en bij de overige kinderen alleen Beene Jans. Toen iedere Nederlander in 1811 een achternaam moest opgeven werd er door Jan Beene Klinge (hij was toen 28 jaar) de achternaam Klinge opgegeven en dit is het begin van de huidige familie Klinge uit Wierden.  Dat Jan Beenen Klinge de naam Klinge als achternaam opgaf betekend niet dat zijn broers en zussen hetzelfde deden integendeel zij namen allemaal de naam Krikke aan. 

  

Foto's familie Klinge